Famille Hugel

Famille Hugel
Famille Hugel, since 1639 in Riquewihr
Hugel & Fils, in 1639 opgericht in het schilderachtige Riquewihr in de Franse Elzas, is nog steeds een 100% familiebedrijf, van vader op zoon geleid, thans door de 12de generatie.

De familie bezit 30 ha wijngaarden op de beste hellingen van Riquewihr, het merendeel geclassificeerd als Grand Cru. Daarnaast kopen ze nog eens druiven van 110 ha wijngaarden van boeren met wie ze een contract hebben. De Hugel wijngaarden zijn uitsluitend beplant met “edele” Elzas druivensoorten, waarvan de wijnstokken gemiddeld 35 jaar oud zijn.

Hugel produceert gemiddeld 110.000 dozen wijn per jaar, waarvan ongeveer 90% wordt geëxporteerd naar 100 landen, waar Hugel een synoniem is voor het begrip Elzas.

In de Elzas worden al meer dan 2000 jaar druivenstokken verbouwd: ze hebben de regio grote welvaart gebracht. De Elzas is het op één na droogste wijnbouwgebied van Frankrijk en heeft een klimaat waardoor de druiven langzaam rijpen en droge aromatische wijnen worden verkregen met grote finesse en niet te evenaren intensiteit: ze komen dan ook perfect tot hun recht bij de meeste Westerse en Aziatische keukens.

Hugel wijnen –herkenbaar aan het opvallende gele etiket- weerspiegelen het pure karakter van de druif: Gewurztrami- ner, Riesling, Pinot Gris, Muscat en Pinot Blanc. Ze zijn niet opgepimpt met eikenhout of toegevoegde suikers.
De Hugel-familie was en is de pionier van de Elzasser late oogst wijnen Vendange Tardive en Sélection de Grains Nobles en schreef zelf de Wet, die de productie van deze wijnen regelt.

Respect voor deze speciale wijnen en de gedrevenheid de kwaiteit en authenticiteit te garanderen, hebben ertoe geleid dat deze wet de strengste is van alle Franse A.O.C. wijnbouwge- bieden.

De Hugel kelders, waarin zich grote eiken vaten bevinden van meer dan 100 jaar oud, liggen onder de prachtige 16de eeuwse gebouwen midden in het middeleeuwse Riquewihr. Daarbij is ook het beroemde “S. Caterine Vat”, dat dateert uit 1715 en volgens het Guinness Book of Records het oudste nog in gebruik zijnde wijnvat ter wereld is.